Endodonti – Kanal Tedavisi MENÜ

Endodonti – Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi veya Endodonti

Endodonti antik Yunanca’da “dişin içi” anlamını taşımaktadır. Endodonti, kanal tedavisinin bilimsel adıdır.

Yüksek hasarı bulunan dişleri düzeltip kurtarabilmek için kullanılan yöntem kanal tedavisi ya da endodontik tedavidir. Genel itibariyle dişin damar ve sinirlerinin çıkartılarak yerine koruyucu ilaçların yerleştirilmesi işlemidir.

Kanal Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar

Eğer dişinizdeki çürük dişin sinirine kadar ilerlediyse, dişin sinirini içine alan kırıklar meydana gelmişse, ortodontik tedavi sürecinde uygulanan baskı sonucunda diş canlılığını yitirdiyse, kanal tedavisi gereklidir. Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu gösteren bazı belirtilere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Dişinizde sıcak ve soğuğa karşı bir hassasiyet varsa, özellikle geceleri sebepsiz ağrınız oluyorsa, yemek yeme sırasında ağrılarınız varsa, dişinizde renk değişimi, apse olması gibi durumlar kanal tedavisi gerekliliğinin bulgularıdır.

Kanal Tedavisinin Aşamaları

En kısa tanımı ile kanal tedavisi “pulpa” adı verilen dişin merkezindeki küçük ve ipliksi dokunun, yani dişözünün çıkarılmasıdır. Çıkarılma işleminin ardından boşluk temizlenmekte, şekillendirilmekte ve doldurulmaktadır.

Kanal Tedavisinin aşamaları ise şunlardır: İlk olarak çürük diş temizlenir, kırık olan parçalar alınır ve bir delik açılarak diş sinirlerine ulaşılır. Hastalıklı pulpa çıkarılır ve pulpektomi adı verilen boşluk ve kanallar temizlenir. Sonrasında kök kanalına şekil verilir. Eğer tedavi birden fazla seansı kapsıyorsa seansların arasında kök içi ve kök ucu için pansuman niteliğinde geçici dolgular yapılır. Geçici dolguların çıkarılmasının ardından boşluk ve kanal kalıcı olacak şekilde kök ucuna kadar doldurulur. Kanalların her birine gutta percha denilen konik uçlu kauçuk bir madde koyulur ve yapışkanla yapıştırılır. Son aşama olarak ise dişin üzerine kuron kaplanır.

Kanal tedavisinde hastaya anestezi yapılacağı için ağrı hissetme durumu söz konusu değildir. Ancak tedavi sonrasında özellikle çiğneme esnasında ağrı ve hassasiyet durumu söz konusu olabilir. Tedaviden sonraki birkaç gün hasta antienflematuar ilaç kullanabilir. Normal şartlarda antibyotik kullanma durumu söz konusı değilken ileri derecede enfeksiyon ve hassasiyet durumlarında antiboyitik verilebilir.

RANDEVU TALEP FORMU
En az 70 karakter.

Randevu almak için formu kullanabilirsiniz.

Dt.Ayşe Özilhan Dt. Ayşe Özilhan Diş Hekimi | Megadent Batıkent
0(501) 325 3535