Dişler yiyecek, içecek (kahve, şarap ve çay) ve sigara nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilir. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma yapılabilir.
Diş beyazlatma işlemi, dişlerin lekelerden temizlendiği ve doğal renklerini geri kazandıkları bir işlem olarak adlandırılır. Estetik bir diş kliniği, diş beyazlatma işlemi ile dişlerinizi daha beyaz hale getirecektir.
Yapısal değişim ve diş hasarına bağlı kalıcı hasarın meydana geldiğini gösteren herhangi bir çalışma yoktur. Diş beyazlatma sırasında ve sonrasında hassasiyet oluşabilir, ancak bu hassasiyet geçicidir. Diş rengini değiştirmek için en koruyucu yöntem diş beyazlatmadır. Diş beyazlatma işlemine bir alternatif porselen, kompozit laminatlar veya porselen kaplamalardır.
Hangi Tip Diş Beyazlatması Sizin İçin En İyisidir?
Dişleriniz beyaza yakınsa ve birkaç gölgeye ihtiyacınız varsa, sadece lazer tipi veya ev beyazlatması yeterli olabilir. Bununla birlikte, sigara, kahve veya çay nedeniyle dişlerimiz çok koyu olursa, kombine beyazlatma dişlerinizi beyazlatmanın en etkili ve etkili yolu olabilir. Hangi diş beyazlatma yönteminin sizin için uygun olduğuna karar vermeden önce test edilmelisiniz. Kliniğe muayene için geldiğinizde, doktorlarımız size dişlerinizi beyazlatmak için en uygun yöntemi sunar.
Temizleme Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İlk ziyaretinize geldiğinizde, gerekirse klinik ve radyolojik muayeneye tabi tutulacaksınız. Ağartmadan önce, özellikle diş etleriniz sağlıklı olmalıdır. Diş etleriniz sağlıklı değilse, gerekli tedavi yapılır, diş eti iltihabı ve tartar temizlenir. Daha sonra dişlerin yüzeyleri bir parlatma işlemi ile temizlenir. Bir süre sonra, ağartmayı önlemek için diş etlerine koruyucu bir film uygulanır. Daha sonra dişlere tek tek % 35 peroksit jel uygulanır. Her diş 3 saniye boyunca “Plazma Arkı 3” kullanılarak ışığa maruz bırakılır ve her dişe yaklaşık 7 kez bir ışık kaynağı uygulanır.
Kalıcı Diş Beyazlatma Nedir?
Kalıcı diş beyazlatma, çeşitli nedenlerden dolayı rengini değiştiren ve sarıya dönüşen dişlerin rengini aydınlatmak için kullanılan bir çözümdür. Bu, dişlerin yapısındaki (emaye ve dentin tabakası) renk bozulmalarını giderme işlemidir.
Sağlıklı ve beyaz dişler güzel bir gülüş için önemlidir. Bununla birlikte, dişlerin oluşumu sırasında ortaya çıkan yapısal bozukluklar, çocuklukta veya rahimde kullanılan bazı antibiyotikler, ne yediğiniz ve içtiğiniz ve içme suyundaki florür miktarı dişlerimizin rengini bozabilir. Ayrıca, yaşlılık, yaşlı protezler, kaplamalar ve dolgular diş beyazlığı için etkilidir.
Diş Beyazlatmanın Özellikleri Nelerdir?
Diş beyazlatma, lekelenmeden önce dişlerin gölgesini elde etmek için yapılır.
Ofis beyazlatma klinik olarak profesyonelce yapılmalıdır.
Diş etlerini korumak için bir bariyer kullanılır ve daha sonra beyazlatma ajanı, ışık yardımı ile dişlere etki edebilir.
İşlem yaklaşık 30-40 dakika sürer.
İşlem sonrası hassasiyeti önlemek için dişler yıkanır, kurutulur ve un uygulanır.
Dişlerde bir çatlak varsa bu yapılmaz. % 37,5 hidrojen peroksit ve % 42,5 içerdiğinden, çatlak dişlerde aşırı duyarlılığa neden olur.
Dişlerde çürük varsa tedavi uygulanır, beyazlatma uygulanır.
Office beyazlatma işleminden sonra, insanlar tutarlı bir beyazlatma işlemini sürdürebileceklerdir.
Diş Beyazlaşma Yöntemleri
Ev Beyazlatma: Kişiselleştirilmiş beyazlatıcı plakalar ağızdan ölçülerek hazırlanır. Hazırlanan bu plakaya belirli bir miktarda beyazlatıcı jel uygulanır. Plaka günde en az 4-6 saat kullanılır. Bu yaklaşık 10-15 gün süren bir tedavidir.
Ofis Tipi Beyazlatma: Bu bir klinik beyazlatma yöntemidir. Ortalama 1 saatten daha kısa sürede etkili beyazlatma sağlar.
Kanal Tedavisi yapılan Dişlerde Beyazlatma: Kanal tedavisi sonrası lekeli dişlere uygulanır. Dişin içindeki dolgu kaldırılır ve beyazlatma jeli boşluğa uygulanır. Daha sonra geçici bir dolgu ile diş sıkıca kapatılır. İstenilen renge ulaşılıncaya kadar seanslar tekrarlanır.
Kombinasyon Beyazlatma: Hem ofis hem de ev tipi birlikte kullanıldığında, diş beyazlatma yöntemidir. Prosedür, ofiste veya klinikte uygulamadan sonra 2-3 gün boyunca evde beyazlatma ile desteklenir.
Hangi Durumlarda Diş Beyazlatılabilir?
Dişlerin patolojik veya yaşa bağlı renk bozulmasını önlemek için ve hastanın renginin değişmemiş bir diş rengine sahip olması durumunda beyazlatma yapılabilir. İlk önce dişlerin klinik ve radyolojik muayenesi yapılır. Gerekirse, tedavi (örneğin, çürük, kırık, diş eti hastalığı) tedavi ve beyazlatma tamamlanır.
Diş Beyazlatma Ne Kadar Sürer?
Ofis Beyazlatma: Diş hekiminin bıçakta yaptığı beyazlatma işlemi, kullanılan çamaşır suyu türüne bağlı olarak 45 dakika – 1 saat sonra sona erer. İstenilen sonuca ulaşılmazsa, prosedür 1 hafta sonra tekrar edilir.
Evde Beyazlatma: Diş hekimi tarafından hazırlanan bir diş plağı yapıldıktan sonra, hastanın evde uygulaması gereken jel, şirket tarafından önerilen dönemlerde istenen beyazlatma elde edilene kadar 2-5 hafta boyunca kullanılır.
Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir Mi?
Bir diş hekiminin gözetimi altında kullanılan diş beyazlatma işleminde, doktor uygun yoğunlukta bir diş beyazlatma maddesi kullanır. Klinikte bir doktor gözetiminde kullanılan bu beyazlatma tedavisi dişlerde kalıcı bir hasara (aşınma, çürüme, kırılma) neden olmaz. Bazen tedavi sırasında, karıncalanma veya soğuğa aşırı hassasiyet oluşabilir. Bu duyarlılık, doktor tarafından kullanılan özel ilaçlar ve kimyasalların yardımı ile giderilir.
Dişler Ne Sıklıkla Beyazlatılmalıdır?
Aşırı diş beyazlatma işlemi durumunda, emaye dokusundaki maddeler çözündüğü için diş beyazlatma yerine zamanla koyulaşmaya başladığı fark edilir. Bu nedenle, bazı dişlerin yapısı ve kalitesi nedeniyle, belli bir seviyeye kadar beyazlayabilecekleri ve aşırı beyazlatma yapılmaması gerektiği bilinmelidir.
Klinik beyazlatma sıklığı en ilginç sorulardan biridir. Uzmanlar, diş beyazlatma işleminin en az 1-2 yıl aralıklarla tekrarlanmasının önerilebileceğini öne sürüyorlar. Daha kısa aralıkların dişlere zarar verebileceğine dikkat edilmelidir.
Diş Beyazlatma İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ağartma işleminden sonra her hasta az veya çok ağrılı bir hassasiyet gösterir (nadiren görülür). Bu hassasiyetler geçicidir, 1-3 gün içinde kaybolurlar. Özellikle ilk gün hasta, antiinflamatuar özelliklere sahip bir analjezik kullanmalıdır.
Yine, ilk birkaç gün aşırı soğuk veya sıcaktan kaçınılmalıdır. Ağartma işleminden sonra, her hastanın takip etmesi gereken diyetlerin bir listesi vardır. Herhangi bir renk veya yiyecek kullanmak yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, ancak ideal olarak 1 hafta – 10 gün boyunca hesaba katmanız gerekir.
Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, kiraz, karamel, domates salçası gibi koyu renkli ürünler, işlem bitiminden 1 hafta sonra kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, ortaya çıkan beyazlık geri yüklenir.
Beyazlatma sonrası beyazlatıcı diş macunun kullanılması beyazlatma etkisini uzatır. Aşındırıcılar içeren diş macunları veya diş macunları kullanılmaması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Aşındırıcı ürünler, belirli bir süre sonra lekelenme ve hassasiyete neden olur.
Dişlerini günde en az 2 kez fırçalayan, dişlerini düzenli olarak 6 ay boyunca kontrol eden, sigara içmeyen ve aşırı miktarda çay ve kahve tüketmeyen bir hastada beyazlatma etkisi uzun süre devam eder.
Düzenli aralıklarla (her 2-3 yılda bir) ev beyazlatma ile desteklenebilir. Bu kurallara uymayan hastalar para iadesi alabilir ve iade sonucu yeniden beyazlatma yapılabilir.